Team Learning – The Fourth Discipline of Learning Organizations

Κάθε πλήρως οργανωμένη ακτή, εκτός από την υποχρέωση μεταφοράς ναυαγοσωστών, πρέπει να διαθέτει ένα ή σχολή ταχυπλόου  περισσότερα ταχύπλοα για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προστασίας στους λουόμενους. Τα ταχύπλοα ξεκλειδώνουν ένα ευρύ φάσμα ανέσεων, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για άλλους ανθρώπους. Αρχικά δίνουν τη δυνατότητα περιπολιών στο νερό. Ο συντονισμός στη θάλασσα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πρόληψης ατυχημάτων. Στη συνέχεια, το να φτάσετε στο κάτω μέρος όπου χρειάζονται οι πρώτες βοήθειες είναι πιο γρήγορο. Η διάσωση είναι συχνά ένα παιχνίδι του χρόνου. Τέλος, το μόνο που συμπληρώνει τη φόρμουλα ασφαλείας είναι η προπόνηση. Οι ακτές χρειάζονται έμπειρους πιλότους, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν τις απαιτούμενες γνώσεις μόνο από σχολή ταχύπλοων. Η Bayline έχει τη λύση και για αυτό.

Ωστόσο, γνωρίζετε ότι ο συντονιστής θα σας ζητήσει αναπόφευκτα να υποθέσετε, αν όχι να συμμετάσχετε στην ομάδα, εάν έχετε πάει ποτέ σε ένα εργοστάσιο ή ένα φόρουμ για ταξιαρχίες. Μάλλον έχετε ακούσει επίσης πολλές από τις περιγραφές αθλητικών ή εκτελεστικών συναλλαγών, και όσο μούχλα κι αν αισθάνονται, είναι πραγματικά υπέροχα παραδείγματα. Γιατί είμαστε πιο ικανοί να δημιουργήσουμε μεγάλες ταξιαρχίες στο γήπεδο ή στη σκηνή παρά στους χώρους εργασίας μας; Σύμφωνα με αυτήν την παράδοση, πρόκειται να συμμετάσχω στην πιο αξέχαστη εμπειρία διμοιρίας της ζωής μου και να την αναλύσω με σεβασμό στην πειθαρχία του γραμματισμού της διμοιρίας.

 

Όταν ήμουν δευτεροετής φοιτητής, η δραματική λέσχη της ανώτερης ακαδημίας μου πρόσφερε ένα προϊόν Godspell, το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της ιστορίας του συλλόγου. Οι ανακρίσεις για ηθοποιούς και μέλη του συγκροτήματος πραγματοποιήθηκαν την άνοιξη πριν από το προϊόν του Δεκεμβρίου, αντί για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να δοθεί άπλετος χρόνος στο καστ και στα μέλη του συγκροτήματος να μελετήσουν γραμμές και να μάθουν μουσική. Οι προπονήσεις ξεκίνησαν με χιούμορ τον Σεπτέμβριο. Η θέση της πολυπλοκότητας ήταν ελκυστική κατά καιρούς. Το καστ απαίτησε να ενσωματώσει ένα πλήθος εξαντλητικών εργασιών σε μια άψογη σειρά προϊόντων, σκηνική δράση, τραγούδι σε αρμονία και στο χρόνο με το συγκρότημα, χορογραφίες – η λίστα ήταν ατελείωτη.

Μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της παράστασης, ο σκηνοθέτης μας κανόνισε να κλέψουν την πρώτη μας δοκιμή φορέματος. Την επόμενη μέρα μαζευτήκαμε μετά την ακαδημία στη βιβλιοθήκη για να δούμε το βίντεο. Ήταν απαίσιο! Το προϊόν ακουγόταν μηχανικό και επίπεδο. Φύγαμε εκείνη τη μέρα με μουτρωμένα πρόσωπα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ίσως μπορούσαμε να αποφύγουμε τον υποβιβασμό, αν κατεβαίναμε όλοι μαζικά από το σπίτι. Αλλά πάντα, αυτό το ένα γεγονός δημιούργησε το σημείο επιρροής που απαιτούσαμε να περάσουμε από μια επικείμενη καταστροφή στην εκπληκτική επιτυχία. Σε μια εβδομάδα, κάναμε εμφανίσεις για να ξεπουλήσουμε κόσμο και για τις δύο παραστάσεις, και κάθε παράσταση τελείωνε με όρθιες επευφημίες, ξεκινώντας περιστασιακά πριν τελειώσουμε το τελευταίο τραγούδι. Ακόμα ανακατεύομαι με μια αδιανόητη αίσθηση συγκίνησης όταν αναπολώ αυτή την εμπειρία. Μου άφησε ένα αξέχαστο σημάδι.

 

Σε αυτό το σημείο μπορεί να επιτρέπετε, λοιπόν, η κοινότητα ήταν απλώς αποδεικτική για τα παιδιά της ανώτερης ακαδημίας και ναι, αυτό είναι αλήθεια, αλλά ήταν πολύ πιο μακριά από αυτό. Μια από τις παραστάσεις κλοπή έγινε και την είδαμε μετά το τέλος του προϊόντος. Η διαφορά μεταξύ των δύο κασετών ήταν εκπληκτική. Τι ήταν, λοιπόν, αυτό που έδωσε τη δυνατότητα σε αυτό το πλήρωμα των ακαδημαϊκών ανώτατων ακαδημιών να παίξει σε μια θέση που δεν είχαν αντέξει ποτέ πριν; Πώς ήταν που ήμασταν κατάλληλοι να το βγάλουμε τόσο γρήγορα; Και τι θα χρειαστεί για τις οργανωτικές ταξιαρχίες να παρακολουθήσουν ανάλογες καταστάσεις αύξησης της απόδοσης και της παραγωγικότητας;

Υπάρχουν πολλές κρίσιμες πτυχές στον γραμματισμό της διμοιρίας, πολλές από τις οποίες ήταν παρούσες στη θεατρική μου εικονογράφηση. Ο βασικός παράγοντας για τη δραματική λέσχη μου ήταν η ευθυγράμμιση. Αν και στην πραγματικότητα το διατυπώσαμε τώρα, όλοι γνωρίζαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε. Οι περισσότεροι από εμάς είχαμε δει την κινηματογραφική ερμηνεία του Godspell, και αυτή ήταν η εικόνα που φιλοδοξούσαμε. Το βίντεο της δοκιμής του φορέματος μας έδειξε με αβέβαιους όρους την τρέχουσα πραγματικότητα και δεν μας άρεσε αυτό που είδαμε. Βλέποντας το χάσμα μεταξύ της τρέχουσας πραγματικότητάς μας και του οράματός μας που συμμετέχουμε, μας ενέπνευσε να δημιουργήσουμε την ευθυγράμμιση που απαιτείται για μια θεαματική παράσταση.

 

Ο ομαδικός γραμματισμός απαιτεί επίσης οι ταξιαρχίες να υποθέτουν και να ενεργούν τόσο χωρίς αποκλεισμούς όσο και συστημικά. Στη δραματική μου εικονογράφηση, η ερμηνεία δεν είχε ζελατινοποιηθεί, εν μέρει, επειδή το καστ εξακολουθούσε να κοιτάζει την παράσταση από μεμονωμένες οπτικές γωνίες. Εκτελούσαμε τον δικό μας μεμονωμένο διάδρομο αντί να ενσωματώναμε τον διάδρομο σε ένα σύνολο. Το βίντεο τόνισε αυτή την πτυχή και ήμασταν κατάλληλοι να αλλάξουμε τις σχέσεις μας για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Το ίδιο ισχύει και για τις ταξιαρχίες εργασίας. Δεν αρκεί να είστε ευθυγραμμισμένοι και να έχετε ένα συμμετοχικό όραμα. Το να επιτρέπεται από ατομική και άμεση προοπτική πρέπει να μετατοπιστεί σε συστημική προοπτική. Τα μέλη της ομάδας πρέπει να αναλύουν τα προβλήματα σε σχέση με τη δυναμική πολυπλοκότητα και όχι την πολυπλοκότητα των λεπτομερειών. Αυτό σημαίνει να κοιτάτε τα μοτίβα με την πάροδο του χρόνου αντί να τραβάτε φωτογραφίες σε στιγμές στο χρόνο.